De Gaasperdammertunnel is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol–Amsterdam–Almere (SAA). In dit project is de A9 over een lengte van drie kilometer verdiept aangelegd in Amsterdam Zuidoost. Dit moet de leefbaarheid verbeteren in een gebied met 80.000 inwoners, waar geluid, luchtvervuiling en barrièrewerking problematisch waren. De tunnel bestaat uit vijf tunnelbuizen en bevat halverwege op- en afritten. De tunnel is in 2021 volledig in gebruik genomen.

Rol van Covalent

In opdracht van Rijkswaterstaat is Covalent betrokken als systeemarchitect Tunneltechnische Installaties (TTI). We leverden een bijdrage aan de contractdocumenten en specificaties en vervulden een centrale rol in het uitwerken van de systeemarchitectuur. Onze betrokkenheid was essentieel bij het toepassen van de Landelijke Tunnelstandaard (LTS), mede dankzij onze inhoudelijke bijdrage aan de totstandkoming ervan.

De uitdaging

De tunnel kent een unieke combinatie van functies, zoals een wisselbuis en op- en afritten binnen de tunnel zelf. Dat maakt de systeemarchitectuur complex. Frank bewaakte in technisch overleg de vertaling van eisen en functionaliteiten naar concrete oplossingen, en toetste de plannen van de aannemer op consistentie en veiligheid. Zijn kennis van zowel de techniek als de achterliggende beleidsdoelen was cruciaal in dit traject.

De impact

Dankzij de bijdrage van Covalent is de Landelijke Tunnelstandaard correct en zorgvuldig toegepast binnen een complex project als de Gaasperdammertunnel. Dit draagt bij aan een veilige, betrouwbare en goed beheerbare tunnel, ingebed in een stedelijke omgeving. De toepassing van de LTS vergroot de uniformiteit van tunnels in Nederland en daarmee ook de beheerbaarheid en veiligheid op de lange termijn.

De mensen achter dit project