Kwaliteitsmanagement

Inzicht in kwaliteit en risico's

Het belang van kwaliteitsmanagement binnen infraprojecten is groot. Inzicht in kwaliteit, en de daaraan gerelateerde risico’s, geeft grip op een project. Hierdoor kunnen projectdoelstellingen met meer zekerheid gerealiseerd worden.

 

Kwaliteitsmanagement

Kwaliteitsmanagement geeft inzicht in kwaliteit. Dit helpt projecten soepel te laten verlopen en het gewenste resultaat te borgen. Het doel van kwaliteitsmanagement is samen tot het beste resultaat komen.

Stuurinformatie

Een goed kwaliteitssysteem maakt inzichtelijk wat er gebeurt en op welke wijze. Dit is vergelijkbaar met een dashboard voor de bestuurder van een auto. Zo worden de processen, en bijhorende risico’s, echt beheerd en beschikt de opdrachtgever op elk moment over actuele stuurinformatie. Kwaliteitsmanagement ondersteunt en borgt dus de beheersing van processen in een project. Denk aan verificatie & validatie, configuratiemanagement, wensen en eisen, projectmanagement, voortgangsbewaking, risicomanagement en wijzigingsbeheer.

kwaliteitsmanagement

Kwaliteit verbeteren

Het verbeteren van kwaliteit kost tijd. Echter, dit verdient zichzelf terug. Als processen vooraf ingericht worden, kan er efficiënter, met minder fouten en dus sneller gewerkt worden. Dit biedt flexibiliteit in een project.

Voor het verbeteren van kwaliteit worden diverse normen en kaders gehanteerd. Denk aan het Capability Maturity Model integration (CMMi), een model voor het meten, waarderen en verbeteren van de procesvolwassenheid van een project. Kaders en normen zijn vergelijkbaar met de stoepranden van een project, de invulling van een project is vergelijkbaar met de weg waarover je rijdt. Aandacht voor het proces is essentieel, maar het gezamenlijke doel staat wat ons betreft op de 1e plaats.

Adviseur inschakelen

Zoekt u een ervaren kwaliteitsmanager, -adviseur of testmanager? Wij helpen bij het opstellen en implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem. We brengen in kaart wat er binnen een project gebeurt, hoe de kwaliteit verbeterd kan worden en hoe u onderbouwd verantwoording kunt afleggen. Door onze jarenlange ervaring binnen infraprojecten bieden wij verregaande expertise in het vakgebied, onder meer op het vlak van test- en acceptatiemanagement en technisch management.

Meer weten over test- en acceptatiemanagement

Wij praten graag met u verder!