Meteen naar de inhoud
logo Covalent I.T.S.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Openstelling Gaasperdammertunnel

Zondag 5 juli jl. werden de twee noordelijke tunnelbuizen van de Gaasperdammertunnel geopend door minister Cora van Nieuwenhuizen. Door Corona was het aantal mensen dat uitgenodigd kon worden beperkt. Collega Frank de Vries was één van de genodigden. Hij blikt terug op de opening, de voorbereiding en de samenwerking van projectorganisatie RIXWAS.

Ter voorbereiding op de opening werd de tunnel woensdagavond 1 juli afgesloten. Frank: “Er lag een bypass om de tunnel heen en het trace moest aangesloten worden op de tunnel. Hiervoor is onafgebroken gewerkt aan asfalt, bebording en installaties.” Hierna volgde een reeks intensieve testen. “Pas als de situatie in realiteit klaar is, kun je bepaalde delen goed testen. Zo kregen enkele camera’s pas toen hun definitieve plek.” Ook de verkeerscentrale testte met het afsluiten, gedeeltelijk openstellen en volledig openstellen van de tunnel. Om 13:00 uur werden de noordelijke tunnelbuizen geopend voor verkeer. Daarmee is de verbinding tussen Diemen en Knooppunt Holendrecht door de Gaasperdammertunnel een feit.

In september volgt de openstelling van de zuidelijke hoofdbuis, in november de zuidelijke parallelbuis. Vervolgens wordt het verkeersplein op de tunnel gebouwd en volgt in 2026 de opening van de wisselbaan waarmee ook de wisselbuis in gebruik genomen wordt.

Landelijke Tunnelstandaard

Frank startte ruim 8 jaar geleden bij het project en werkte namens Rijkswaterstaat als systeem architect aan de uitwerking van de Landelijke Tunnelstandaard voor de Gaasperdammertunnel. “Dat vroeg om de nodige aanpassingen en variaties. De tunnel zelf is namelijk niet helemaal standaard. Zo ligt er een wisselbuis tussen twee ‘standaard’ buizen ingeklemd en dat geeft interactie met de ander buizen. Ook zijn er twee parallelbuizen met op- en afritten in de tunnel voor bestemmingsverkeer. Ook dat is niet standaard, maar maakte het wel erg interessant.”

Samenwerking OG en ON

Opdrachtgever Rijkswaterstaat en opdrachtnemer IXAS werkten samen op basis van een DBFM contract. “Dat geeft vaak een specifieke dynamiek, maar de samenwerking verliep in dit project bijzonder goed. In de eerste gezamenlijke workshop verzon ik de naam RIXWAS voor de gezamelijke projectorganisatie, een samenvoeging van RWS en IXAS. Dat werd een begrip en ook uitgangspunt: we lossen het samen op. We hebben elkaar telkens weer opgezocht. Het groeiboek van het COB verhaalt daar ook over.”

Het verbinden van mensen en hun belangen over organisatiegrenzen heen is onderdeel van de missie van Covalent. “Dat is in dit project echt tot uitdrukking gekomen. Daar ben ik trots op. Dat zo’n team uiteindelijk weer ophoudt te bestaan, is natuurlijk onvermijdelijk. Maar het zal best even slikken zijn. Ik blijf tot het einde van het jaar betrokken. In de staart van een project kom je dingen tegen. Ook dat lossen we samen op.”

Samenwerking in beeld

Om alle teamleden deelgenoot te maken van de openstelling maakte projectorganisatie RIXWAS een filmpje. Het filmpje geeft in 3 minuten een terugblik op het werk dat verzet is en geeft een indruk van de onderlinge samenwerking: https://youtu.be/3eojfsV1liA

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Meer nieuws

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email