Knoppentrainer tunnel A4 Delft-Schiedam

2014-2015 Covalent ontwikkelde de knoppentrainer, het trainingssysteem voor de (coördinerend) wegverkeersleiders van de nieuwe Landtunnel, als onderdeel van de nieuwe snelweg A4 Delft-Schiedam. In het trainingssysteem wordt de bediening van alle installatietechniek in de tunnel nagebootst.

Knoppentrainer

A4all werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan de nieuwe A4DS, de snelweg tussen Delft en Schiedam. Onderdeel van de A4 is een landtunnel met een lengte van 2 kilometer. Om de coördinerend wegverkeersleiders te kunnen opleiden in het bedienen van deze nieuwe tunnel werd Covalent gevraagd een knoppentrainer te ontwikkelen. Het trainingssysteem is onderdeel van het OTO programma (Opleiden, Trainen en Oefenen) van Rijkswaterstaat en helpt om te kunnen voldoen aan de eisen vanuit de Tunnelwet.

Bediening installaties

De knoppentrainer simuleert de bediening en besturing van alle installatietechniek in de tunnel. Verkeersleiders leren hoe de bediening van de Tunneltechnische Installaties (TTI) werkt. Denk hierbij aan intercom, vluchtdeuren, ventilatie, verlichting, camera’s, detectie enz. Ook het omgaan met calamiteiten en bijvoorbeeld het samenwerken met de hulpdiensten maken onderdeel uit van de knoppentrainer.

Covalent ontwikkelde de userinterfase in samenwerking met de werkgroep OTO A4DS. Dat resulteerde in een gebruiksvriendelijk systeem dat naadloos aansluit op het werk in de praktijk. De knoppentrainer is web-based gebouwd en vanaf elke locatie benaderbaar.

Daarom Covalent

Covalent maakte eerder ook een knoppentrainer voor de in aanbouw zijnde tunnel in Nijverdal. Op basis van onze ervaring konden wij snel schakelen. Het scrumteam bestond uit een architect, testers en ontwikkelaars en beschikte over specifieke domeinkennis. Het bouwen van een web-based knoppentrainer was een nog niet eerder vertoonde prestatie. Wij leverden de knoppentrainer binnen tijd en binnen budget op.

Rijkswaterstaat is positief over het systeem. Door de gangbare configuratie van de tunnel is de knoppentrainer zeer bruikbaar voor andere tunnelprojecten. De knoppentrainer kan uitgebouwd worden tot een volwaardig trainingssysteem, met bijvoorbeeld CCTV-simulatie en scenariotraining.