Veiligheidsbeambte Maastunnel 

2019-heden Ronald Gram, partner van Covalent, werd per oktober 2019 door gemeente Rotterdam gevraagd als veiligheidsbeambte van de Maastunnel. Voor deze rol geeft hij gevraagd en ongevraagd advies in alle fasen van de tunnel: plan-, ontwerp-, bouw- en gebruiksfase. Wat maakt de Maastunnel bijzonder? En wat houdt de rol van Ronald concreet in? 

Maastunnel

De Maastunnel, uit 1942, is de oudste tunnel van Nederland. Van 2017 tot 2020 wordt de tunnel gerenoveerd en gerestaureerd. Op 5 oktober 2019 ging de tunnel voor autoverkeer weer open. Maar liefst 10.000 bezoekers kwamen daarop af. Op dit moment wordt de fiets- en voetgangerstunnel aangepakt. 

De rol van een veiligheidsbeambte 

Elke tunnel in Nederland die langer is dan 250 meter heeft een tunnelbeheerder en een veiligheidsbeambte. Een veiligheidsbeambte coördineert alle preventieve en veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van de tunnelgebruikers en het tunnelpersoneel te garanderen. Zo werkt hij bijvoorbeeld mee aan evaluaties van incidenten en oefeningen. Hij controleert de tunnelconstructie en voorzieningen regelmatig en rapporteert aan de Europese commissie, het college van B&W en de minister van Infrastructuur en Milieu. 

Ronald: “Het bijzondere is dat deze functie weliswaar adviserend is, maar toch ook een grote invloed heeft op alle veiligheidsaspecten van de tunnel. Het gaat niet alleen om de techniek, maar ook om de organisatie en werkprocessen. Het brengt dus een grote verantwoordelijkheid met zich mee.” 

Waarom Covalent 

Ronald werd voor deze rol gevraagd op basis van zijn jarenlange ervaring met tunnelveiligheid. “In het verleden heb ik heel veel te maken gehad met tunnelveiligheidsvraagstukken en ook met veiligheidsbeambten. Nu mag ik deze rol zelf vervullen. De grote uitdaging is de juiste afstand te bewaren tot allerlei actuele zaken. Het is mijn rol om van een afstandje te beoordelen wat goed en niet goed gaat. Maar in mijn carrière tot nu toe was het meestal mijn rol om zaken direct zelf aan te pakken en te organiseren,“ aldus Ronald.