Meteen naar de inhoud
logo Covalent I.T.S.
Search
Close this search box.

Frank de Vries over het nieuwe Covalent

Team Covalent

Frank de Vries

Per 1 januari jl. ging adviesorganisatie Covalent als zelfstandige BV verder. Bovendien vertrok in juli jl. Ronald Gram als bestuurder. Hij gaf het stokje over aan Frank de Vries. Frank is op papier weliswaar de nieuwe directeur, in de praktijk is dat meer formaliteit en werkt het team op basis van gelijkheid. De missie van Frank; zichzelf overbodig maken.

De splitsing van Covalent en Condor was een logisch gevolg van de grotendeels separate bedrijfsvoering van de twee organisaties. Frank: “Toen daarnaast Ronald vertrok als bestuurder rees voor mij de vraag, hoe gaan we met Covalent de volgende stap zetten? Gaan we een opvolger zoeken voor Ronald? Hoe zien de mensen in ons team dat? We hebben een workshop georganiseerd, waarbij vier collega’s betrokken waren. De centrale vraag: hoe zou jij Covalent vormgeven? Daaruit bleek dat we een vergelijkbaar toekomstbeeld hebben.

We willen van een boegbeeld naar een groepsbeeld. Statutair heb je een directeur nodig, maar dagdagelijks werken we op basis van gelijkheid. We hebben bestuurlijke en financiële taken verdeeld. Omdat we niet alles met z’n allen kunnen beslissen, hebben we een kernteam benoemd. Jenny Daverveld, Bob de Vos en ik begeleiden onze club door de transitie heen.“

Stip op de horizon

“Wat mij betreft is Covalent uiteindelijk van de medewerkers. We zijn onze stip op de horizon stap voor stap aan het inkleuren. Zo willen we onze positie uitbreiden, ook aan de zijde van opdrachtnemers werken en groeien op het vlak van systeem integratie in andere branches. Groei, zowel in bestaande als in aanpalende segmenten, wordt ingegeven door het talent van de mensen. De waarde van Covalent zit in de mensen, in hun kennis en kunde. De reden dat mensen voor Covalent werken, is de cultuur. Je doet er echt toe.” Frank is even stil. “Ja, dat raakt mij.”

Versnellen & aanwakkeren

“Onze identiteit gaat dus veranderen, van boegbeeld naar een groepsbeeld. Ik ga de route niet uitstippelen. Ik ben een faciliterend leider, ik wil mogelijkheden bieden en samenwerken. Wij verbinden partijen en hun belangen over organisatiegrenzen heen. Zo werken alle mensen van Covalent. We brengen mensen uit verschillende bedrijfsonderdelen samen. Een oplossing bestaat uit elementen die je gefragmenteerd door organisatie- en/of projectstructuren heen vindt. Het doorbreken van organisatiegrenzen gebeurt niet vaak. Wij zijn een soort katalysator, we versnellen, wakkeren aan,” zegt Frank.

“Het heeft ook iets te maken met de positie die we hebben. Aan opdrachtgeverszijde hebben we vaak een positie waarvandaan we samenwerking kunnen creëren. Dat vinden we belangrijk. We willen bijdragen, relevant werk doen, resultaat zien. We willen opdrachten doen waar we de meeste waarde toevoegen. Wat kunnen we bereiken op een positie? Kunnen we richting bepalen? Kunnen we een opdracht ook met meerdere collega’s invullen, zodat we samen het verschil kunnen maken?”

Missie Frank

“Mijn missie is mijzelf overbodig maken. Dat betekent dat ik ruimte wil gaan maken om kennis over te dragen. Ik heb mezelf wel eens afgevraagd: wat is mijn specialisme dan? Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik generalist ben, met ervaring, kennis en kunde op een heel breed vlak in de automatisering piramide. Ook daar draait het om het verbinden. Ik ben dagelijks aan het overleggen en visualiseren. Ik informeer betrokken partijen, afgestemd op hun belangen en positie. Ik schakel continu tussen verschillende standpunten. Zoekend naar de oplossing waar de klant mee verder kan, die werkt én gedragen wordt. Je hebt weinig aan een oplossing die technisch fantastisch in elkaar zit, maar die niet past bij de organisatie.”

Frank de Vries (links op de foto) is een bekende naam binnen de grote infrastructurele- en industriële projecten. Hij wordt gewaardeerd als bevlogen en betrokken projectleider en architect. “Ik vind altijd oplossingen. Ik luister en ga het gesprek aan. Ik laat niet snel los, waardoor mijn werk nagenoeg nooit in een 40-urige werkweek past. Dat kan beter. Want ik ben ook gewoon Frank. Mijn kinderen, familie en vrienden zijn enorm belangrijk voor mij. Ik houd van reizen, muziek uit de jaren 60, 70 en 80 en van urban drawing. Daar kom ik te weinig aan toe. Tijd dus om mijn missie in de praktijk te gaan brengen en het nieuwe Covalent als netwerkorganisatie te positioneren.”

Meer nieuws

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email