Meteen naar de inhoud
logo Covalent I.T.S.

Covalent over de grens

covalent technisch projectleider olieraffinaderij Sicilie

Covalent is al jarenlang actief in Nederland als expert op het gebied van technologie en veiligheid, maar ook over de grenzen worden we ingeschakeld voor belangrijke projecten. Zo ook bij de Esso olieraffinaderij op Sicilië, tot 2019 onderdeel van het moederbedrijf ExxonMobil en inmiddels eigendom van Sonatrach. De smeeroliefabriek draaide op een verouderd besturingssysteem uit de jaren ’70, en ook de veiligheidssystemen waren toe aan vervanging. Flip van Dijk, senior adviseur bij Covalent werd ingeschakeld als technisch projectleider en systeemontwerper om het project in goede banen te leiden.

De nieuwe techniek maakte het mogelijk om de controlekamer te verhuizen van pal naast de installatie naar een nieuwe controlekamer in het centrale gebouw van de raffinaderij. Het nieuwe besturingssysteem werd zonder onderbreking van het productieproces in bedrijf gesteld door de veldapparatuur stuk voor stuk van het oude naar het nieuwe systeem over te zetten met speciale procedures en hulpmiddelen.

Na het vervangen van het besturingssysteem van de smeeroliefabriek zijn er nog meer werkzaamheden uitgevoerd. Zo moest het systeem voor de afstandsbediening van de pompen en kleppen van het tankenpark worden vervangen. Het project voegde 17 analyses toe om de actuele kwaliteit van de productstromen te kunnen meten en installeerde een blendcomputer om uit te kunnen rekenen welke samenstelling productstromen dienen te hebben om een opslagtank precies op specificatie te krijgen. Ook werden de tanks uitgerust met een nieuw veiligheidssysteem voor het bewaken van het vulniveau van de tanks.

Ook de stoomketels moesten worden voorzien van nieuwe branders en bijbehorend Burner Management System (BMS) om aan nieuwe emissienormen te kunnen voldoen. Covalent ontwierp de systeemarchitectuur en werkte aan de projectplanning en kostenbegroting van de systemen. In de realisatiefase installeerden en configureerden we het Distributed Control System (DCS), en programmeerden we alle basisregelingen. Alle functies voor veiligheidssystemen werden ontworpen door Flip. Zo was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van het systeem en begeleidde hij de ontwikkeling van de software, het testen en het inbedrijfstellingsproces.

Over Covalent

Bij Covalent werken we dagelijks aan het veiliger maken van industriële processen en infrastructuren, waarbij het altijd draait om mensen en technologie. Door onze jarenlange ervaring en expertise zijn wij in staat om projecten zoals deze, in een complexe en veeleisende situatie zoals bij de Esso raffinaderij, tot een succesvol einde te brengen.

Meer nieuws

Deel dit bericht

LinkedIn
WhatsApp
Email